www.izgrevat.com izgrev Beinsa Duno Петър Дънов izgrevat Bialo Bratstvo pee sviri uchi zivee Vergilii Krastev Беинса Дуно Изгревът Бяло Братство пее свири учи живее Вергилий Кръстев Petar Danov спомени история изгревът
ИЗГРЕВЪТ
НА БЯЛОТО БРАТСТВО
ПЕЕ И СВИРИ
УЧИ И ЖИВЕЕ
Любовта дава живот
Мъдростта знание
Истината свобода
Беинса Дуно
17.XI.1923, София
Търсене:

Информация

Copyright © www.izgrevat.com
All Rights Reserved.
Created by 123.bg

ПОСЛЕДНИЯТ СЕАНС В АЙТОС – 1912 г.


ПОСЛЕДНИЯТ СЕАНС В АЙТОС – 1912 г.
Георги Събев

     След втората сказка по хиромантия брат Георги Куртев поканил Учителя да присъства на сеанс през 1912 г. Учителят приел поканата. Когато вечерта се събрала групата около масата, Учителят Бил седнал на отделна маса. Снишили пламъка на газената лампа и направили всичко необходимо, но нямало проявление. Не се проявил и не се явил никакъв дух чрез масата, която мълчала. Обикновено около кръгла масичка, тринога, направена само от дърво, без железен гвоздей по нея, се събират няколко човека. Всички присъстващи се хващат за палците си отдолу и правят верига. В същото време на един голям кръг е написана азбуката. Обикновено, когато дойде духът и има проявление, то масичката се вдига на двата си крака и с третия си крак чука по дъските. Броят се ударите и се гледа в кръга. Ако се чука 3 пъти, значи буквата е “Д”. След това буквите се съединяват и се идва до думата. Сеансът продължава обикновено дълго с това чукане.
     И така, нямало проявление. Настъпила тишина. Групата се чудела какво да прави. Тогава г-н Дънов, както Го именували приятелите, извадил от джоба си един молив и почнал да чука леко на Своята маса, както се чука при морзовата азбука. Първо той ги бил предупредил по време на сеанса никой да не говори и да не шава. Тогава горе на тавана в ъгъла се чуло чукането на будилник, което чукане сякаш било в движение по въздух. След това почнали да се явяват светли точки, които плавали по въздуха над главите им, приличащи на кичур череши. След свършването на сеанса всеки бързал да каже какво е видял. Тогава разбрали, че Неговото присъствие респектира духовете.
     Тогава Учителят поискал от брат Куртев бял лист хартия на която написал 6 реда и ги предал на брат Куртев да ги съхранява. Той казал на Учителя, че брат Христодор е ръководител на братската група и че той трябва да вземе листа. Но Учителят настоял Георги да го вземе и съхранява. Взел листчето и когато вкъщи го прочел, там било написано, че е определен за ръководител. На следващия ден идва Христодор да прочете какво е писал г-н Дънов в листчето и разбрал, че за ръководител е избран Георги Куртев. След това листчето се загубило, изчезнало. По-късно той съжаляваше, че не го е преписал.
     Този е бил последният сеанс на приятелите от Айтос. Повече сеанси не били нужни. Те са били за онези, които не са вярвали в невидимия свят, за да се уверят и да добият доказателство за съществуването на невидимия свят чрез викането на духове и медиуми.