www.izgrevat.com izgrev Beinsa Duno Петър Дънов izgrevat Bialo Bratstvo pee sviri uchi zivee Vergilii Krastev Беинса Дуно Изгревът Бяло Братство пее свири учи живее Вергилий Кръстев Petar Danov спомени история изгревът
ИЗГРЕВЪТ
НА БЯЛОТО БРАТСТВО
ПЕЕ И СВИРИ
УЧИ И ЖИВЕЕ
Любовта дава живот
Мъдростта знание
Истината свобода
Беинса Дуно
17.XI.1923, София
Търсене:

Информация

Copyright © www.izgrevat.com
All Rights Reserved.
Created by 123.bg

РАЗГОВОР ПРИ ЛОЗАРСКАТА ЧЕШМА


РАЗГОВОР ПРИ ЛОЗАРСКАТА ЧЕШМА
Георги Събев

     Слънцето клоняло към залез, когато те стигнали при лозарската чешма. – “Да поспрем да си отдъхнем” – предложил Учителят. – “Добре, Учителю”, съгласил се брат Куртев.
     Сядат и се повежда непринуден разговор между тях. Тогава брат Куртев споделил с Учителя идеята си за едно братско място, където при нужда, както днес на Петровден, ще могат да се събират, без да бъдат обезпокоявани от никого. Да се събират и да общуват далеч от погледите на разни търговци и случайни хора. – “Учителю, отдавна нося тази идея в себе си, с никого не съм я споделял, освен с Вас.”
     След кратко мълчание Учителят попитал: “С каква цел ще я правите?” – “С идеална цел Учителю. Да имаме едно място, гдето да има една къща за приют и подслон, както за наши хора, тъй и за преходящи. Да може човек да намери подслон при лошо време и храна за една скромна вечеря.” Като изслушал Учителят обяснението на брат Куртев, казал: “Щом е за такава цел, ще го имате.” Почакал малко и добавил: “Помолете се и ще го имате.”
     Голяма радост изпълнила душата на брат Куртев и една твърда увереност, че идеята ще се реализира и ще стане живо дело. Станали и тръгнали по същия път, сутринта – кален и мъчителен, а сега сух и приятен. В него час нямало по-радостен човек от брат Куртев. Сякаш не стъпвал по земята. Не усетил как стигнали до града.
     Учителят веднага отпътувал за София. За брат Куртев оставали спомените от хубавия събор и надеждата за братски имот. Най-сетне неговата мечта щяла да се сбъдне. С никого не споделял за разговора. Чакал резултата.