www.izgrevat.com izgrev Beinsa Duno Петър Дънов izgrevat Bialo Bratstvo pee sviri uchi zivee Vergilii Krastev Беинса Дуно Изгревът Бяло Братство пее свири учи живее Вергилий Кръстев Petar Danov спомени история изгревът
ИЗГРЕВЪТ
НА БЯЛОТО БРАТСТВО
ПЕЕ И СВИРИ
УЧИ И ЖИВЕЕ
Любовта дава живот
Мъдростта знание
Истината свобода
Беинса Дуно
17.XI.1923, София
Търсене:

Информация

Copyright © www.izgrevat.com
All Rights Reserved.
Created by 123.bg

ЕДНО ВАЖНО ПРАВИЛО


ЕДНО ВАЖНО ПРАВИЛО
Тодор Атанасов Попов

     Пак по време на следването си се запознах с един руснак – белогвардеец, който предложи да съберем сума от 10 000 лева, за да отвори ресторант. Ангажирах се, събрах сумата, нали всички бяхме бедни студенти и търсехме начин да припечелим нещо.
     Руснакът откри ресторанта, даже доведе и оркестър от балалайки, работата уж тръгна, но колкото пъти го подканях да започне с погасяването на дълга, все отговаряше, че още не е в състояние, докато един ден изчезна и трябваше аз да изплащам заема. Когато споделих огорчението си с Учителя, Той Се засмя и каза: “На вълци угощение не давай, с лъвове не се състезавай, с лисици договор не сключвай, с мечки приятелство не прави и със змии не си играй.” Искаше да каже егоисти не се старай да задоволиш, и тебе могат да изядат; със силните на деня не дели периметър, ще загубиш при всички случаи; с хитреци избягвай всякакви отношения, ще бъдеш излъган; с груби хора не свързвай приятелство, ще те нагрубят дори и несъзнателно и със змии, които символизират човешките чувства не си играй, ще те ухапят.
     Животът в Школата и в университета вървеше, но от напрежение вероятно получих тежки спазми в сърдечната област, не можех да се изправя и да дишам. Отидох при Учителя с молба за помощ. Бях се свил на стола. Той ме погледа, погледа и каза: “Стани, изправи се!” Протегна дясната Си ръка към мен, подвижи леко пръстите Си, сви ги и направи движение, като че ли изхвърля нещо. Засмя Се и попита: “Е, как се чувстваш сега?” – “Нищо ми няма Учителю! Нищо не ме боли вече.” Целунах с благоговение десницата Му и си излязох, за да не се разплача пред Него.