www.izgrevat.com izgrev Beinsa Duno Петър Дънов izgrevat Bialo Bratstvo pee sviri uchi zivee Vergilii Krastev Беинса Дуно Изгревът Бяло Братство пее свири учи живее Вергилий Кръстев Petar Danov спомени история изгревът
ИЗГРЕВЪТ
НА БЯЛОТО БРАТСТВО
ПЕЕ И СВИРИ
УЧИ И ЖИВЕЕ
Любовта дава живот
Мъдростта знание
Истината свобода
Беинса Дуно
17.XI.1923, София
Търсене:

Информация

Copyright © www.izgrevat.com
All Rights Reserved.
Created by 123.bg

ВОЕННОПЛЕННИЦИТЕ


ВОЕННОПЛЕННИЦИТЕ
Георги Радев Дюлгеров

     През 1917 г. наш приятел, Атанас Янков отива на фронта, но още при пристигането им ги разбиват при завоя на Черна. След отстъплението правят проверка и установяват, че брат Янков го няма. Съобщават в Ямбол, че е изчезнал безследно и родителите му правят панахида.
     Един от неговите приятели отива в София при Учителя и пита за Атанас. Учителят му отговаря, че е жив и е много добре и поръчал да съобщят на близките му. След това отиват и други негови приятели и на тях казал същото.
     През 1918 г. попаднах в плен и французите ни предадоха на сърбите. В лагера срещнах Атанас и му разказах всичко. Той ми каза, че като попаднал в плен, направили го писар и се сприятелил с един поручик – сърбин. Той имал роднина генерал, който дал разрешение на Атанас да се движи свободно и да избира храната си. Живял така, както го е видял Учителят.
     В края на пролетта на същата година бях в отпуск. Обзе ме мрачно чувство, чувството, че този път няма да се върна от фронта. Реших да отида и попитам Учителя какво ще стане с мен. Той ме посрещна на вратата и ме попита откъде идвам. Казах Му за моето лошо настроение. Той погледна нагоре, постоя малко така и ме попита бил ли съм в сражение, чиято картина описа. Отговорих Му, че съм минал през това място един ден след сражението. След това Той се съсредоточи и три пъти ми каза: “Ще идеш и ще се върнеш.” Аз Му благодарих и заминах.
     След моето пленяване ни закараха в Солун. Изпитвах големи трудности с храната. Можех да ям само хляб.
     По същото това време баща ми ходил на събор в Търново и попитал Учителя за мен. Учителят му отговорил, че съм жив, но съм поставен на изпитание. Баща ми попитал кога ще се върна. Учителят попитал колко е стоял Йосиф в затвора? Баща ми отговорил: “Две години.” Учителят казал, че като се навършат две години, ще се върна.
     Плениха ме на 19 август 1918 г. и на 20 август 1920 г. бях в София. За тези 2 години “екскурзия” по чужбина изпитах на дело покровителството на Бялото Братство върху тези, които имат връзка с него.